Spring naar content

“Een veilig en vrij bestaan, dat is wat telt”

Aan het woord is Dahabo; ruim 10 jaar woont ze nu met haar man en kinderen in Tilburg. Ze zijn toentertijd gevlucht voor de oorlog in Somalië. Nu hoeven ze niet meer bang te zijn voor explosies op straat en eindelijk kunnen de kinderen veilig naar school. Dahabo denkt er niet graag aan terug, ze wil vooruit: “Ik was blij dat ik dat angstige leven achter me kon laten. Hier konden we veilig een nieuw bestaan opbouwen, met een toekomst voor de kinderen.”

In Nederland ging Dahabo voor de eerste keer van haar leven naar school. Ze heeft heel hard gewerkt om de taal te leren. Dat is niet makkelijk als je niet eerder naar school ging en dan in een vreemde taal moet leren lezen en schrijven. Maar Dahabo zet door. Eerst krijgt ze taallessen om in te burgeren in Nederland. En ook na haar inburgering blijft ze leren. “Leren is belangrijk”, zegt Dahabo. “Thuis blijven zitten is niet goed, je moet iets gaan doen waar je gelukkig van wordt, samen zijn met andere mensen, nieuwe dingen leren.”

Ze heeft nog iedere week Nederlandse taalles. Het lezen en schrijven gaat steeds beter, maar het spreken van de taal blijft een beetje spannend. Dahabo: “Het is best eng om fouten te maken als je met iemand praat, want misschien word je niet goed begrepen.” Bij Broodje Aap & Linke Soep doet ze vrijwilligerswerk, ze helpt mee in de keuken. Ze leert er nieuwe gerechten te maken en werkt er samen met veel andere mensen uit verschillende culturen. Ze kan daar oefenen om Nederlands te praten. Dahabo krijgt veel energie van haar vrijwilligerswerk. Het werk is leuk, het is gezellig in de groep en ze ontmoet veel andere mensen. En wat ook belangrijk is: door het vrijwilligerswerk kan ze iets betekenen voor andere mensen en iets terugdoen voor Tilburg.

Het is best eng om fouten te maken als je met iemand praat, want misschien word je niet goed begrepen.

Meedoen is belangrijk en leren is leuk. Dahabo is een voorbeeld voor haar kinderen en voor andere nieuwkomers in Tilburg. Haar kinderen spreken heel goed Nederlands, mét een Tilburgs accent. Ook anderen in het gezin doen vrijwilligerswerk. Haar dochter heeft vorig jaar zelfs de vrijwilligersprijs voor jongeren gewonnen. “Zo zie je maar”, zegt Dahabo, “uiteindelijk komt het allemaal goed”.

Wil je ook meedoen en blijven leren? Broodje Aap & Linke Soep is partner in Meedoen en Sociale Stijging (Menss). Menss is een Tilburgs netwerk van sociale organisaties dat inwoners van Tilburg de mogelijkheid biedt om stappen te zetten om mee te doen in de samenleving. In de keuken van Broodje Aap & Linke Soep worden de interculturele gerechten gemaakt door nieuwkomers. Er wordt ook gewerkt aan taal en aan een plan voor een fijne toekomst in Tilburg.

Deel deze pagina